Prolazeći balkanom

11.06.2013

Projekt Traversing the Balkans – Prolazeći Balkanom nastao je u suradnji Austrijskog filmskog arhiva, Austrijskog kulturnog foruma, Ministarstva kulture Republike Austrije i glazbenog sastava Rdeča Raketa.


U projektu koji je zamišljen kao jedan od priloga većem uključivanju zemalja jugoistočne Europe u kreiranje zajedničkog europskog identiteta, i u sklopu toga predstavljanju zajedničkog filmskog naslijeđa, kao lokalni partner sudjeluje Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka. U suradnji sa partnerima iz više zemalja (između ostalog Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Grčke i Turske) bit će održan niz projekcija uz glazbenu pratnju uživo u različitim gradovima regije. U svakom gradu filmski program bit će donekle različit ovisno o tome postoje li o njemu sačuvani filmski materijali. Glazbeni sastav Rdeča Raketa kontinuirano sudjeluje na sličnim projektima pa je u sklopu programa CinemaSessions u Beču 2011. već izveo glazbu za projekciju Miletićevog filma Nocturno.


rdecaraketa wirwerden_smallHrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka sudjeluje u dvije komponente projekta. Sudjelovala je odabiru filmskih zapisa koji će biti prikazani, pa ćemo tako uz filmske zapise o ključnim događajima za povijest ovih prostora poput atentata u Sarajevu i izbijanja Prvog svjetskog rata, između ostaloga imati prilike pogledati i zapise iz Hrvatske, poput filmova Procesija Sv. Duje, Josipa Karamana iz 1911., Kavana Corso Josipa Halle iz 1915. i Komadić savske sezone Oktavijana Miletića iz 1927. godine. Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka također je uz pomoć partnera Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu i Hrvatskog doma Vukovar u Vukovaru, organizirala projekcije u ova dva grada.
Projekcije nijemih filmskih zapisa nastalih na području Balkana uz živu glazbenu pratnju elektro-akustičnog sastava Rdeča Raketa održat će se 10. lipnja 2013. u 20:00 h u dvorani Gorgona Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu i 11. lipnja 2013. također u 20:00 h u Ružičkinoj kući u Vukovaru.




Pročitajte još iz rubrike - Film:


Sljedeći unos:
Nedjelja , 05.05.2013
PETAK U RUŽIČKI I NEDJELJA U 032 - U SVIBNJU 2013.


Arhiva članaka - film
Sa današnjim danom smo objavili 58 članaka na web stranicama u kategoriji film!
Pregledajte sve objave