Ivan pl. Zajc: MOMCI NA BROD

01.10.2015

Na Vukovarskom festivalu komorne glazbe u Hrvatskom domu gostuje predstava MOMCI NA BROD - u četvrtak, 1. listopada 2015. u 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

 

Riječ je o opereti Ivana pl. Zajca u režiji Snježane Banović. Predstava je rezultat suradnje zagrebačkog Kazališta Mala scena i Muzičke akademije iz Zagreba.

 

Sadržaj: Ratni brod privezan je u luci lučkoga gradića. Dok čekaju isplovljavanje, mornari su dobili dopuštenje za izlazak s broda pod nadzorom budnog oka hvalisavoga lučkog kapetana, tate Trifuna (tenor), koji im svakodnevno prepričava svoje ratne uspjehe. Jedan od kadeta, Marko Kraljić (bariton), zaljubio se u lijepu kćer učitelja, meštra Fabijana, Emu (sopran). Zaprosio ju je, no Emin otac ne daje pristanak dok Marko ne postane časnik. Trifunu stiže pismo od zapovjednika fregate koji mu daje ovlast da među kadetima odabere i imenuje novoga kormilara. Prvo želi imenovati kadeta Roberta (bariton), no kako je on Markov prijatelj, zajedno ga nagovaraju da imenuje Marka. Svi mornari odlaze na ples kod "Turskog cara", a Marko ostaje razgovarati s Emom. Oni se sastanu na ulici i upravo se tad Emin otac Fabijan vrati kući te zaključa vrata. Ni tata Trifun ne spava već, uz glasno protivljenje svoje žene Bibiane (sopran), izlazi provjeriti jesu li mornari na brodu. Ema i Marko izmisle da su špijuni došli u luku i Trifun, u nadi da će mu otkrivanje špijuna donijeti slavu, uspije otključati i Emi ulazna vrata. Marko odlazi po ostale mornare, a Ema u lažnoj zasjedi napije Trifuna. Dvije gospođe, Suzana i Marina, vide ih zajedno te na jutarnjoj kavi prepričavaju događaj konobarici. Bibiana kroz prozor ugleda pijanog Trifuna kako spava na ulici. Gospođe joj ispričaju kako je Trifun vara s Emom pa ga ona izbacuje iz kuće. Robert i Marko Trifunu mogu riješiti problem ako Marko postane časnik što će mu omogućiti zaruke s Emom. Trifun ga imenuje novim kormilarom, Fabijan pristaje na brak, a Bibianu to uvjeri da je muž ne vara. Zapovjed- nik fregate dolazi čestitati novom časniku imenovanje i zaruke te se potom momci ukrcavaju na brod i isplovljavaju.

 

Više o predstavi pročitajte Kazalište Mala scena: MOMCI NA BROD.

 

Vukovarski festival komorne glazbe organiziraju Gradski muzej Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.



Pročitajte još iz rubrike - Kazalište:


Sljedeći unos:
Petak , 09.10.2015
ŽELJKO PERVAN: Na komadiću Europe


Prethodni unos:
Utorak , 13.10.2015
HAREM


Arhiva članaka - kazalište
Sa današnjim danom smo objavili 303 članaka na web stranicama u kategoriji kazalište!
Pregledajte sve objave