ŽEDNA LJUBAVI

28.10.2015

Retkovačko kazalište gostuje s predstavom ŽEDNA LJUBAVI u Hrvatskom domu Vukovar - u srijedu, 28. listopada 2015. u 20 sati.

 

 

ŽEDNA LJUBAVI

prema motivima djela Joze Ivakića

 

Režija, dramatizacija i prilagodba: Marko Sabljaković

Scenografija: Dejan Duraković

Kostimografija: Zvonko Majdiš

Oblikovanje svjetla i zvuka: Željko Šinjori i Bartol Prljević

 

Igraju: Zdravko Šinjori, Maja Jakšić, Martina Ištaković, Vesna Šinjori, Ilija Červen, Anica Prošenski, Đuro Perković, Katica Štefančić, Marija Mrvičin, Marko Sabljaković, Antun Brajković, Mira Šutalo, Danijela Ištaković, Dijana Ivkov, Magdalena Benačić, Nikolina Benačić, Kristina Šutalo, Matija Grgić i Đurđica Zetović

 

Joza Ivakić, jedan od istaknutijih slavonskih književnika i dramskih umjetnika s početka 20. stoljeća, čitateljskoj publici ostavio je u naslijeđe vrijedna dramska ostvarenja poput Majstorice Ruže i Inoča. Dramska djela izvedena na mnogim profesionalnim i amaterskim scenama sjajna su podloga za dramatizaciju novog dramskog teksta prema motivima spomenutih drama u kojoj Ivakić daje pregled karakternih osobina seljana koji su činili stanovništvo vinkovačke okolice u vremenu kada drame i nastaju.

 

Likovi koje Ivakić utjelovljuje u dramama i danas žive, hodaju seoskim i urbanim sredinama - u novom „ruhu“ i s novim pogledima na svijet, jer i sam Ivakić na početku drame Majstorica Ruža kaže: „…Radnja se događa u malom slavonskom mjestu u vinkovačkoj okolici sada i uvijek…“ 

 

 

 

Preljub, okosnica dviju drama, prikazan u vremenu kada Šokci čine većinsko stanovništvo malih slavonskih sela, bit će zanimljivo pratiti na kazališnim daskama 21. stoljeća kada teatar nudi niz novih mogućnosti i ostvarenja. Retkovački kazalištarci zajedno s redateljem Markom Sabljakovićem, koji potpisuje i dramatizaciju teksta, publici će prikazati suvremenu kazališnu predstavu čija aktualna tema budi zanimanje današnjeg gledatelja.

 

Predstava "Žedna ljubavi" osvojila je čak tri nagrade na državnom, 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera. Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Katici Štefančić, nagradu za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu osvaja Marko Sabljaković, a redatelju, autoru dramatizacije teksta i ansamblu predstave Prosudbeno povjerenstvo dodjeljuje i nagradu za njegovanje kulturne baštine. Važno je naglasiti i to da je glumac Ilija Červen nominiran za najbolju sporednu mušku ulogu na ovogodišnjem 55. FHKA. Na 8. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu, Prosudbeno povjerenstvo nagrađuje Katicu Štefančić koja je odigrala najbolju sporednu žensku ulogu i Marka Sabljakovića za najbolju režiju predstave dok su glumci Anica Prošenski i Ilija Červen zaslužili nominacije za najbolju sporednu žensku, odnosno mušku ulogu.









Pročitajte još iz rubrike - Kazalište:


Sljedeći unos:
Subota , 21.11.2015
NOĆ KAZALIŠTA prvi put u Vukovaru!


Prethodni unos:
Petak , 09.10.2015
ŽELJKO PERVAN: Na komadiću Europe


Arhiva članaka - kazalište
Sa današnjim danom smo objavili 307 članaka na web stranicama u kategoriji kazalište!
Pregledajte sve objave