OD IZVORNIKA DO PRIJEVODA

23.10.2017

U povodu Mjeseca hrvatske knjige izložba „Od izvornika do prijevoda“ postavljena je u foajeu Hrvatskog doma Vukovar u ponedjeljak, 23. listopada 2017. godine.


“Od izvornika do prijevoda” godišnja je izložba na kojoj članovi Društva hrvatskih književnih prevodilaca izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe. Uz izložbu snimljen je i film Beskonačni prijevod a prve četiri izložbe objavljene su na CD-u.


Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, i ono najvažnije, usporedbu između izvornika i prijevoda, dvojak je: kao prvo transparentno predstavljanje ključnog dijela naše aktivnosti, koji najčešće ostaje neotkriven, jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa, i kao drugo stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.






Pročitajte još iz rubrike - Izložbe:


Sljedeći unos:
Četvrtak , 23.11.2017
VLADIMIR VOČANEC: RELJEFI U TRAJBANOM BAKRU


Prethodni unos:
Srijeda , 11.10.2017
Vukovar – portret grada camerom obscurom


Arhiva članaka - izložbe
Sa današnjim danom smo objavili 67 članaka na web stranicama u kategoriji izložbe!
Pregledajte sve objave