GUDALO PROTIV TRZALICE

13.12.2017

Kao dio programa Vukovarskih adventskih svečanosti u Hrvatskom domu Vukovar održat će se koncert GUDALO PROTIV TRZALICE: DUO BOW VS PLECTRUM - u srijedu, 13. prosinca 2017. godine. Početak je u 19 sati.

 

Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) duo je Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas), nastao s idejom o spajanju dva žičana instrumenta različite tradicije sviranja. Kontrabas, sviran gudalom, i hrvatski tradicionalni instrument, tambura, svirana nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom čine jedinstvenu i svježu kombinaciju na cjelokupnoj glazbenoj sceni. Glazba koju ovaj duo izvodi kombinira mnoge glazbene stilove, ali je ipak svoje temelje našla u etno glazbi šire balkanske i panonske regije te suvremenog jazza. U originalnim kompozicijama koje skladaju i Hojsak i Novosel isprepliću se razni folklorni motivi i nepravilni ritmovi karakteristični za glazbu odakle dolaze, harmonijski jezik suvremenog jazza i virtuozne improvizacije u kojima pokazuju puni potencijal svojih instrumenata.

 

U travnju 2016. izdaju svoj prvi album nazvan Bow vs Plectrum koji su kritičari već ocijenili kao jedno od važnijih izdanja ne samo za ovu godinu nego i za hrvatski jazz općenito. Pred ovim duom su jesenska turneja s Matijom Dedićem, američka turneja (New York, Washington, Los Angeles, San Pedro), nastup na festivalu Jazzycolours u Parizu, nastupi za hrvatsku diplomaciju u Milanu i Budimpešti te koncert sa Vlatkom Stefanovskim u siječnju iduće godine. Bow vs Plectrum osim kao duo nastupaju i u vlastitim obradama svojih skladbi za razne orkestre. Tako ih se može čuti u kombinaciji s gudačkim orkestrom ZOM, Tamburaškim orkestrom HRT-a ili orkestrom nacionalnog ansambla za narodne plesove LADO.



Pročitajte još iz rubrike - koncerti:


Sljedeći unos:
Petak , 15.12.2017
VUKOVARU NA DAR


Prethodni unos:
Srijeda , 20.12.2017
U RADOSTI BOŽIĆA


Arhiva članaka - koncerti
Sa današnjim danom smo objavili 100 članaka na web stranicama u kategoriji koncerti!
Pregledajte sve objave