Akcija i Blokada

15.05.2012

Petak u Ružički 18. svibnja 2012. prikazuje kratke filmove iz radionice Kino kuluba Vukovar te dokumentarac 'Blokada' Igora Bezinovića, u trajanju 90-ak minuta. Početak je u 20.00 sati, ulaz slobodan.

 

20.00 Premijera filmova nastalog u radionici AKCIJA!

 

Akcija!Kino klub Vukovar organizirao je radionica "Akcija!" održanu od 23. do 27. travnja. U radionici su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda vukovarskih osnovnih škola, a cilj je bio savladavanje osnovnih znanja o filmu i snimanju kratkometražnog filma. Prema ideji učenika i uz vodstvo Oliviera Tomečeka nastali su filmovi "Dosta više" i "Tajanstvena kocka", koji objedinjuje elemente horora, komedije i kriminalističkog filma. Premijera filma je 18. svibnja u 20 sati u Ružičkinoj kući u Vukovaru. Ulaz je slobodan i svi su pozvani kako bi uveličali prvu premijeru mladih talentiranih umjetnika.

 

20.30 'Blokada' Igora Bezinovića, u produkciji Restarta i Factuma, osvojila je nagradu publike i nagradu Društva filmskih kritičara 'Oktavijan' za najbolji dokumentarni film na 21. Danima hrvatskog filma u travnju 2012.

 

'Blokada' je jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a čiji je Bezinović bio i aktivni sudionik.

 

Borba protiv komercijalizacije obrazovanja i blokada nastave na Filozofskom trajala je 34 dana, pobuna se proširila na više od 20 fakulteta diljem zemlje, a studenti su postali relevantan politički subjekt. Redatelj je pratio sve, od ushićenih pripremnih sastanaka i blokiranja nastave do prvog umora, kroz intimne situacije i međusobne noćne rasprave, od prvotne podrške većine članova fakultetskog vijeća do okretanja leđa tih istih profesora uz pokušaj studenata da dođu do skrivenog ministra obrazovanja.

 

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Autor je kratkih dokumentarnih filmova 'Natprosječan', 'Nepovratno', 'Susret' i 'TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje' te kratkog igranog filma 'Goli sati'. Član je kolektiva -/+.

 

'Najtraženija domaća roba 8. ZagrebDoxa' Milena Zajović, Večernji list
'Superiorno ostvarenje i punokrvni dokumentarni rad', Damir Radić, Novosti
'Ovo je meni totalno uzbudljivo. Nešto između Zgodne žene i dobrog trilera', Hrvoslavina teta

 

Petak u Ružički, program Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar, održava se u Ružičkinoj kući, J. J. Strossmayera 25, u Vukovaru.

 

Program sufinancira Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).




Pročitajte još iz rubrike - Film:


Sljedeći unos:
Utorak , 17.04.2012
DORF, GRGIĆ, PERKOVIĆ...


Prethodni unos:
Utorak , 12.06.2012
SLAVENKA ILI O BOLI


Arhiva članaka - film
Sa današnjim danom smo objavili 58 članaka na web stranicama u kategoriji film!
Pregledajte sve objave