Petak u Ružički: SLAVA KURVI (Whores Glory)

31.01.2012

Ružičkina kuća - petak, 3. veljače 2012. u 20.00 sati

 

 

SLAVA KURVI (Whores' Glory)
Austrija/Njemačka, 2011, 110'
Redatelj i scenarist: Michael Glawogger
Premijera: HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL 2011.
Kino premijera: siječanj 2012.
Posljednji dio Glawoggerove trilogije o globalizaciji ('Megacities', 1998. i 'Workingman's Death', 2005.) 'Slava kurvi' - filmski je triptih o najstarijem zanatu na svijetu koji se fokusira na tri države, tri jezika i tri religije. Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima (kako prostitutkama tako i klijentima), Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. U svijetu u kojem je najintimniji ljudski čin roba, ove žene su psihički i fizički iskusile sve što se može dogoditi između muškarca i žene. Za ta su iskustva oduvijek dobijale novac, no nikada im nije donio osobito materijalno bogatstvo. 'Slava kurvi' kompleksna je priča koja ne osuđuje i ne proziva nego istražuje uvjete rada i sve što je potrebno da bi se u njima preživjelo. Soundtrack koju potpusuju PJ Harvey i CocoRosie, čini se, funkcionira kao neizgovoreni Glawoggerov komentar.
Michael Glawogger je redatelj, scenarist i snimatelj igranih i dokumentarnih filmova. Afirmirao se u rodnoj Austriji sredinom devedesetih, da bi svjetski ugled stekao 1998. dugometražnim, poliptih-dokumentarcem 'Megacities' u kojemu uspoređuje iskustvo življenja u milijunskim gradovima različitih kultura i kontinenata. Tijekom dvijetisućutih snima i nekoliko zapaženih igranih filmova od kojih je najpoznatiji – 'Slumming'. Međutim, potpunu slavu stječe drugim od svojih globalnih dokumentarnih omnibusa, filmom 'Workingman’s Death' ('Smrt radnika') koji prikazuje sudbinu manualnog rada u današnjem, dobrim dijelom, postindustrijskom svijetu.

'Mnogo je filmova koji se usput ili kao središnjom temom bave prostitucijom, no ako postoji film koji se može smatrati nezaobilaznom filmskom “biblijom” prostitucije, onda je taj film ovog tjedna mogla vidjeti publika na filmskom festivalu u Veneciji'. Jurica Pavičić
'...istodobno fascinantan i problematičan, lucidan i egzotičan..' The Film Stage
'Osvještava, a pri tome ne eksploatira.' The Hollywood Reporter

Nagrade:
Venice Film Festival – Special Orizzonti Jury Award - nagrada žirija



Pročitajte još iz rubrike - Film:


Sljedeći unos:
Četvrtak , 15.12.2011
DOKUMENTARCI PETRA KRELJE


Prethodni unos:
Utorak , 14.02.2012
Dokumentarni koktel 1


Arhiva članaka - film
Sa današnjim danom smo objavili 58 članaka na web stranicama u kategoriji film!
Pregledajte sve objave