25 FPS 2011

06.12.2011

25 FPS u Vukovaru!
Zagrebački Studentski centar ugostio je ovoga rujna sedmo izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Petodnevni festival posvećen suvremenoj eksperimentalnofilmskoj produkciji okupio je ponovno priličan broj filmaša iz cijeloga svijeta, prikazavši čak 70-ak kratkih radova i nekoliko proširenih glazbeno-filmskih performansa. 25 FPS se voli pohvaliti i besplatnim ulazom na sve projekcije, što zasigurno pridonosi njegovoj popularnosti među publikom, koja ga posjećuje u sve većem broju. Ponuditi gledateljima nešto novo i zanimljivo svakako je jedna od najvažnijih misija zagrebačkih eksperimentalista, koji vole postfestivalske turneje jednako kao i sam festival.

 

25 FSP se tako već treću godinu zaredom predstavlja u Vukovaru. Sljedeće godine zvat ćemo to tradicionalnim posjetom! Program koji ovaj put prikazujemo u Ružičkinoj kući (9. 12. 2011. u 20 sati) vezan je naravno uz pobjedničke filmove, ali i trendove koje smo primijetili u ovogodišnjoj žetvi eksperimentalnih filmova. Trendovi su vezani uz trenutačno stanje svijeta i održavaju umjetnička razmišljanja o ekološkim katastrofama, zakonima, privatnim i svjetskim krizama… Priznajemo: takvih nam je tema dosta, ali uvijek je zanimljivo vidjeti kako novi glasovi u suvremenoj umjetnosti doživljavaju ova burna vremena, obrađujući ih u mediju koji voli reći da "eksperimentira" s klasičnim filmskim elementima.

 

Program 25 FPS 2011. / 64'00''
Hayoun Kwon: Manque de preuves / Manjak dokaza / 2011 / Francuska / 09'00'' (*Grand prix Bena Russella
Tao Gu: On the Way to the Sea / Na putu prema moru / 2010 / Kanada / 19'37''
Natasha Mendonca: Jan Villa / 2010 / Indija / 20'00''
David OReilly: The External World / Vanjski svijet / 2010 / Njemačka / 15'00'' (*Nagrada publike + *Grand prix Tine Frank
Hayoun Kwon: Manque de preuves / Manjak dokaza / 2011 / Francuska / 09'00''
*Grand prix Bena Russella


U Nigeriji imati blizanca može biti i blagoslov i prokletstvo. O-ov otac je seoski poglavica, vrač koji vjeruje u prokletstvo blizanaca. Jednoga dana vrač pokušava ubiti svoje sinove u obredu. O uspijeva pobjeći, ali je vidio bratovo ubojstvo. Uspijeva pobjeći iz Nigerije i stići u Francusku. Prijavljuje se za azil, ali zahtjev je odbijen jer nije priložio dokaze... "Zanima me rekonstrukcija sjećanja i fikcionalna dimenzija svjedočanstva. Riječ je o vjerodostojnosti. Ako ne možemo podastrijeti dokaze, svjedok događaja sam je po sebi dokaz, u skladu sa svojom vjerodostojnošću." (H. K.) Hayoun Kwon napustila je Koreju 2001. i došla u Francusku kako bi nastavila umjetničke studije i uživala veću slobodu da istraži svoj vlastiti izraz. Dosad je snimila 26 kratkih emotivno nabijenih videoradova i dokumentarac Des murs (2010).


Tao Gu: On the Way to the Sea / Na putu prema moru / 2010 / Kanada / 19'37''
On the Way to the Sea poetičan je film koji prepliće fikcionalne elemente, dokumentarne fragmente i vizualnu apstrakciju, proučavajući snove, uspomene i opažanja dvoje preživjelih nakon potresa. Lirski i jeziv, ovaj film propituje osjetljivo stanje čovjeka u doba sve češćih katastrofa. Tao Gu prve je umjetničke pokušaje ostvario 1998. kao eksperimentalni radijski voditelj u Kini. S filmom je došao u doticaj radeći kao snimatelj zvuka na dokumentarnom filmu Green Jade Station (2002), a kasnije je preuzeo vodeću ulogu u izvedbi igranog dokumentarca Foggy Valley (2003). Nakon dolaska u Kanadu u filmskom se radu više približio eksperimentalnom filmu.

Natasha Mendonca: Jan Villa / 2010 / Indija / 20'00''
Nakon monsunskih poplava koje su 2005. potopile Bombay, autorica se vraća u svoj grad u želji da istraži osobne posljedice katastrofe. Rezultat je Jan Villa, tapiserija prizora koja se bavi prostorom postkolonijalnog velegrada, ali koja na neki način duboko uključuje osobno. Razaranje koje je prouzročila poplava postaje pripovijest i rasplet drugih katastrofa i svetišta obitelji i doma. Natasha Mendonca (1978) vizualna je umjetnica iz Bombaya. Diplomirala je sociologiju i antropologiju na Koledžu St. Xavier u Bombayu, a magistrirala film i video na Institutu za umjetnost u Kaliforniji. Godine 2003. pobijedila je stroge indijske zakone o cenzuri po pitanju homoseksualnosti te suosnovala Larzish, prvi međunarodni filmski i video festival o spolnosti i rodu u Indiji. Uspjeh Larzisha otvorio je vrata i ostalim indijskim gradovima da osnuju vlastite queer filmske festivale.
David OReilly: The External World / Vanjski svijet / 2010 / Njemačka / 15'00''
*Nagrada publike + *Grand prix Tine Frank
www.davidoreilly.com
Dječak uči svirati glasovir… David OReilly (1985) irski je animator koji živi i radi u Berlinu. S 15 godina počeo je raditi kao pomoćnik u lokalnim studijima za animaciju, a u slobodno vrijeme učio je raditi u 3D softveru. Snimio je niz nezavisnih kratkih filmova. Poznat je po zanemarivanju konvencija, a njegov se rad smatra revolucionarnom novom silom u suvremenoj 3D animaciji.



Pročitajte još iz rubrike - Film:


Sljedeći unos:
Ponedjeljak , 28.11.2011
REDATELJICE


Prethodni unos:
Četvrtak , 15.12.2011
DOKUMENTARCI PETRA KRELJE


Arhiva članaka - film
Sa današnjim danom smo objavili 58 članaka na web stranicama u kategoriji film!
Pregledajte sve objave