Nick Wood: ZNAŠ LI ZVIŽDATI, JOHANNA?

21.05.2012

Kazalište Virovitica gostuje u Hrvatskom domu Vukovar s komadom Nicka Wooda ZNAŠ LI ZVIŽDATI, JOHANNA? u četvrtak, 24. svibnja 2012. u 11.00 sati.

 

Redatelj Dražen Ferenčina; prevoditelj Jasen Boko; scenografkinja Dinka Jeričević; kostimografkinja Vanda Grba; skladatelj Mate Matišić; oblikovatelj svjetla Damir Gvojić.

 

 

IGRAJU Goran Koši i Mladen Kovačić.

 

 

Ulf Stark jedan je od najpoznatijih i najuspješnijih švedskih pisaca za djecu. Njegova su djela prevedena na više od dvadeset jezika, a njegov najpopularniji roman upravo je Znaš li zviždati, Johanna? napisan sredinom devedesetih. Petnaestak godina kasnije Nick Wood, poznati engleski dramatičar za djecu, adaptirao je ovaj roman u dramu napisanu u njegovom, poznatom stilu, kroz story-telling. Drama je, baš kao i roman, postigla izniman uspjeh.

 

Priče o međugeneracijskom odnosu – onom koji preskače jednu generaciju, roditeljsku – čest su motiv književnosti za djecu. Odnosi djedova i baka s unucima popularna su tema književnosti i drame za djecu. U ovoj verziji Starka i Wooda jedan je element nov: Mladen uopće nije Goranov biološki djed, radi se samo o dubokoj potrebi za prijateljstvom, pa obojica junaka ove priče zanemaruju biologiju kako bi dobili dio obitelji koji im obojici nedostaje. Jer, ako Luka, Goranov prijatelj ima djeda, zašto ga ne bi i on imao? I ako svi u staračkom domu imaju unuke, zašto jednog, na kojeg bi bio posebno ponosan, ne bi imao i Mladen? (Jasen Boko)


Pročitajte još iz rubrike - Kazalište:


Sljedeći unos:
Ponedjeljak , 14.05.2012
Festival glumca i izložba o Zidariću


Prethodni unos:
Petak , 19.10.2012
HNK Varaždin: PRIČAJ MI O GORKOME


Arhiva članaka - kazalište
Sa današnjim danom smo objavili 307 članaka na web stranicama u kategoriji kazalište!
Pregledajte sve objave