Besplatne radionice Dramskog studija u sklopu EU projekta Cooltura

1. Hrvatski dom Vukovar provodi besplatne radionice Dramskog studija. O čemu je riječ? Hrvatski dom Vukovar već dugi niz godina uspješno provodi program Dramskog studija za učenike osnovnih škola. Svake godine imamo 20-30 redovitih polaznika koji stvaraju novi kulturni sadržaj u gradu, odnosno sudjeluju u produkciji nove kazališne predstave. Pritom se upoznaju s radom kazališta, kreiranju scene i razvijaju nove vještine. Zahvaljujući tome, ovaj je program prepoznat i uvršten u projekt Cooltura, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.330.560,76 kn te je naredne dvije školske godine besplatan za sve polaznike.

2. Tko sve može sudjelovati i kad će se održavati?U programu Dramskog studija mogu sudjelovati svi zainteresirani učenici osnovnih i srednjih škola te mladi do napunjene 25 godine koji su razvili interes prema kazalištu, žele vježbati dikciju, ponašanje na sceni, upoznati funkcioniranje kazališta, družiti se. Radionice će se održavati subotom, a upis je 3.10.2020. u 17 sati. Radionice su prilagođene njihovom uzrastu (učenici su podijeljeni u 2 starosne skupine) i rezultirat će produkcijom predstave. Mogu sudjelovati učenici koji su dolazili i prethodnih godina, a pozivamo i nove članove da nam se priključe.

3. Koja je uloga radionica u projektu?Sudjelovanje djece i mladih u kulturnim i umjetničkim sadržajima važan je aspekt uključenosti u društvo. Ograničene mogućnosti pristupa toj vrsti aktivnosti i sadržaja mogu rezultirati smanjenim mogućnostima za mlade u razvijanju društvenih i kulturnih veza te znanja i vještina koje, osim što doprinose osobnom razvoju mladih, pomažu njihovoj boljoj integraciji u društvo te sprečavanju njihovog antisocijalnog ponašanja. Mladi u manje razvijenim područjima susreću se s problemom nedovoljne zastupljenosti ponude kulturnih i umjetničkih aktivnosti te sadržaja. Stoga će se, između ostalog, projektom raditi na provođenju radionica dramskog studija, interaktivnih predstava za djecu i mlade, jačanju kapaciteta stručnjaka za rad s djecom i mladima te će sudionici dramskog studija prenijeti i prezentirati stečene vještine kroz izvođenje završne predstave u kazalištu u Sinju.

4. Kako su zamišljene interaktivne predstave?Interaktivna predstava/radionica je zamišljena kao kraće događanje na kojem će se djeca iz nižih razreda osnovne škole u nekoj mjeri upoznati s kazalištem “iznutra”. To znači, s jedne strane, s kazalištem kao prostorom za scensku izvedbu i, s druge strane, sa samim radom na kazališnoj predstavi. Djeci je poznato kako izgleda kazališni prostor promatran iz publike, ali nemaju svi prigodu vidjeti kako to izgleda na pozornici i oko nje. Scena, proscenij, ulice, zastori, cugovi, osvjetljenje, razglas, sve je to obično već tu i zadano kad dođemo gledati predstavu. Možda i ne pomišljamo da je to moglo izgledati drukčije i da je to netko podesio upravo tako jer mu je tako iz nekog razloga odgovaralo. Isto se odnosi i na samu predstavu: netko je izabrao upravo taj kostim, baš tu scenografiju i tako je rasporedio u prostoru. Glumci govore tekst, kreću se po pozornici, igraju svoje uloge na određeni način. Je li to moglo izgledati drukčije? Što se pri tome mijenja? Takvim će se pitanjima baviti naša interaktivna predstava/radionica, ali ne “teoretski”, nego praktično. U interakciji s ekipom predstave, zajedno s njima, djeca će isprobavati različite mogućnosti i tako, vjerujemo zabavljajući se, dobiti određeni uvid u sve to i na kraju znati više od prosječnog gledatelja. Trebalo bi ih to dodatno motivirati da ostanu ili postanu dio kazališne publike, ali i potaknuti njihovu znatiželju te možda pobuditi želju za bavljenje kakvom kreativnom aktivnošću, možda upravo kazalištem. Na ovom dijelu projekta, osim zaposlenika ustanove, radit će vukovarski glumci iz amaterske skupine koja djeluje u okviru Scene Martin Hrvatskog doma. Ako bude potrebno i ako bude mogućnosti, angažirat ćemo i nove suradnike, naše sugrađane koji se žele okušati u kazališnom radu. U rujnu bi predstava/radionica trebala biti pripremljena, a zatim – naravno, ovisno o okolnostima, koje nam ove godine nisu naročito sklone javnim okupljanjima – trebalo bi početi s izvedbama pred manjim skupinama djece. 4. Iza vas je već jedan uspješno završen EU projektRiječ je o projektu Psst! koji je okupio brojne udruge, članove i naše sugrađane koji su nam pomogli u kreiranju novih kulturnih sadržaja i jednu prekrasnu predstavu kojom smo oživjeli barokni Vukovar i život grofova Eltz.