KONCERT KREŠIMIRA LAZARA I KREŠIMIRA HASA

26.06.2017

Koncert klasične glazbe Krešimira Lazara na violončelu i Krešimira Hasa na orguljama održat će se 26. lipnja 2017. u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Početak koncerta je u 19h, a ulaz je slobodan.

 

Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, organizatori koncerta su Gradski muzej Vukovar, Hrvatski dom Vukovar te Franjevački samostan.

 

Program:

 

Johann Sebastian Bach
(1685. – 1750.)
Preludij u fuga u f – molu
BWV 534

 

Felix Mendelssohn Bartholdy
(1809. – 1847.)
Adagio
(iz Sonate op. 48 br. 2)


Johann Sebastian Bach
Sonata u D – duru
BWV 1028
Adagio / Allego / Andante / Allegro

 

Franz Schubert
(1797. – 1828.)
Adagio u G – duru
(transkripcija Gregor Piratigorsky)


Max Bruch
(1838. – 1920.)

Kol nidrei
op. 47


Johann Sebastian Bach
Air
(iz Suite u D – duru, BWV 1047)


Girolamo Frescobaldi
(1583. – 1643.)
Toccata
(transkripcija Gaspar Cassado)


Tomislav Uhlik
(1956.)
Pro bono


Jules Massenet
(1842. – 1912.)
Meditacija
(iz opere Thais, 1894.)


Johann Sebastian Bach
Fuga u c – molu
BWV 575

 

 

Violončelist KREŠIMIR LAZAR rođen je u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. V. Dešpalja kod kojega je ujedno i magistrirao. Osvojio je nagrade u zemlji i inozemstvu, među kojima I. nagradu na međunarodnom natjecanju Alfredo Marcosig u Goriziji (Italija) zatim nagradu Hrvatske radiotelevizije Amando Ivančić, Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu, nagradu Hrvatskog glazbenog zavoda i nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenih djelatnika u Zagrebu. Koncertirao je u više europskih te latinoameričkih zemalja. Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Hrvatski komorni orkestar i HGM Jazz orkestar. Uz koncertnu djelatnost sudjelovao je kao predavač na medjunarodnom festivalu gudača Strings Only u Zadru i kao član međunarodnih žirija na istoimenom natjecanju, kao i na međunarodnom natjecanju Alfredo i Vanda Marcosig u Goriziji (Italija) i na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Ljubljani. Predsjednik je te solist Varaždinskog komornog orkestra, te je solist i suosnivač ansambla „Camerata Garestin“ i klavirskog trija „Amadeus trio Zagreb“. Stalni je suradnik Simfonijskog orkestra HRT. U suradnji sa čembalistom i orguljašem Krešimirom Hasom, dobitnik je nagrade „Ivan Lukačić“ za koncert u sklopu 41. Festivala Varaždinske barokne večeri 2011., a koju dodjeljuje festivalski žiri. Zaposlen je kao profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.


Orguljaš i čembalist KREŠIMIR HAS svoju je umjetničku djelatnost usmjerio ka glazbi visoke renesanse i baroka, redovito nastupajući na svim relevantnim glazbenim, a posebice specijaliziranim pozornicama Republike Hrvatske, a nastupa i u inozemstvu. Nakon završenih studija orgulja i čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te usavršavanja na Musikhochschule Lübeck, član je Hrvatskog baroknog ansambla, te ansambala „Musica da camera“ i „Erato“, a redoviti je i suradnik Varaždinskog komornog orkestra. Umjetnički je surađivao te surađuje sa svjetski priznatim umjetnicima iz područja interpretacije glazbe visoke renesanse i baroka (Eggar, Cummings, Mackintosh, Niquet, Mitchell, Marcon, Haselböck, Onofri i drugi). Dobitnik je i više nagrada te priznanja za svoje umjetničko te liturgijsko - glazbeno djelovanje, među kojima je i treća nagrada međunarodnog orguljaškog natjecanja „Andrea Antico da Montona“, održanog u Umagu 2004., a čijim je prosudbenim povjerenstvom predsjedao najveći svjetski uzor u interpretaciji orguljske i čembalističke stare glazbe Gustav Leonhardt. Suosnivač je „Malog festivala čembala“ i ansambla „Camerata Garestin“. 2007. godine priznat mu je status samostalnog umjetnika, a kao rezultat višegodišnje intenzivne umjetničke aktivnosti. 2010. godine zadovoljio je uvjete za izbor u naslovno umjetničko sveučilišno zvanje docenta iz sviranja orgulja. U sklopu 41. festivala Varaždinske barokne večeri 2011. godine stručni žiri Varaždinskih baroknih večeri nagradio je koncertni nastup Krešimira Lazara i Krešimira Hasa nagradom „Ivan Lukačić“.


Pročitajte još iz rubrike - Novosti:


Prethodni unos:
Srijeda , 21.06.2017
DunavArt Festival


Arhiva članaka - novosti
Sa današnjim danom smo objavili 122 članaka na web stranicama u kategoriji novosti!
Pregledajte sve objave