HRVATSKA VOJSKA I POLICIJA U MJERILU

08.11.2021

Kao dio popratnog programa ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2021. u Hrvatskom domu Vukovar postavlja se maketarska izložba HRVATSKA VOJSKA I POLICIJA U MJERILU - OD DOMOVINSKOG RATA DO DANAS. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 8. studenog u 18 sati, a moći će se razgledati do petka, 26. studenog.

 

Izložba je "jedinstveno događanje koje je uspjelo kroz primjenu maketarstva, jedne od vrlo zahtjevnih tehničkih disciplina, prikazati i dočarati posebno djeci i mladima vrijeme naše slavne povijesti, odnosno tvarno tehnička sredstva i opremu koju smo koristili u obrani naše zemlje. (...) Projekt izložbe doživio je svoju premijeru polovicom mjeseca travnja 2021. godine, a od početka mjeseca rujna postala je nezaobilazna dopuna proslavama 30. obljetnice raznih brigada i vojno-redarstvenih postrojbi koje su većinom koristile prikazana sredstva. Posebnost ovoga projekta je prikaz vojnotehničkih sredstava korištenih u Domovinskom ratu proširenih na tijek stvaranja Hrvatske vojske i policije u poslijeratnom vremenu, uključivo prikaz istih sve do današnjih dana i to kroz izradu maketa u raznim mjerilima koristivši se primjenom maketarstva i njegovih vještina. Upravo primjena tehničkih disciplina, u vidu izrade maketa i prikaza određenog vremenskog razdoblja, poslužila je Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, da istu stavi u svoj proslavni program obilježavanja 75. godišnjice tehničke kulture u Republici Hrvatskoj čime doprinosimo općoj popularizaciji tehničke kulture, njenih djelatnosti ali i vrijednosti u vidu poticanja djece i mladih da u svom daljnjem školovanju odaberu upravo tehniku kao svoju osnovnu domenu budućega rada i djelovanja." (Tomislav Stipanović, koordinator projekta)

 

Izložbu zajednički organiziraju Hrvatska udruga vojnih minijaturista, International Plastic Modelers Society Croatia, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski dom Vukovar te Grad Vukovar.



Pročitajte još iz rubrike - Izložbe:


Sljedeći unos:
Utorak , 04.04.2023
SVETO TRODNEVLJE - OKOM UMJETNICE


Prethodni unos:
Četvrtak , 07.10.2021
DUNAV JE MOJE MORE


Arhiva članaka - izložbe
Sa današnjim danom smo objavili 67 članaka na web stranicama u kategoriji izložbe!
Pregledajte sve objave