RADIONICE NA VUKOVAR FILM FESTIVALU

15.06.2022

I sklopu ovogodišnjeg Vukovar film festivala, koji se održava od 29. lipnja do 3. srpnja, u Hrvatskom domu Vukovar i ove godine organiziraju se filmske radionice: Radionicu jednominutnog filma redatelja Zvonimira Rumboldta od 29. lipnja do 3. srpnja za sve uzraste osnovnih škola (najviše 15 sudionika), Radionica "Od ideje do realizacije" redatelja Ivana Salaja od 28. lipnja do 3. srpnja za srednjoškolske uzraste (najviše 8 sudionika) i Scenaristička radionica Sanje Kovačević od 28. lipnja do 3. srpnja za sve one koji se na istu prijave (najviše 5 sudionika). Na radionice se može prijaviti se može putem e-maila - do 10. lipnja na press(a)vukovarfilmfestival.com za scenarističku, a za ostale dvije do 15. lipnja na ravnateljica.hd(a)gmail.com.

 

RADIONICA JEDNOMINUTNOG FILMA U JEDNOM KADRU

Kao i na prošlogodišnjem VFF-u, na radionici ćemo pokušati napraviti jednominutni igrani film u jednom kadru. U pet dana, koliko će trajati VFF, polaznici radionice osmislit će ideju, napisati scenarij i knjigu snimanja, probati te potom snimiti kratki jednominutni igrani film u jednom kadru. Neki od sudionika će pisati, neki režirati, neki snimati, a neki glumiti. Po završetku snimanja odabrat će se najbolja repeticija, dodati špice i filmić će biti spreman za prikazivanje na zatvaranju Festivala.Osim ovog praktičnog dijela, polaznici će tijekom trajanja radionice savladati i neka osnovna teorijska znanja. (Zvonimir Rumboldt, voditelj radionice)

 

OD IDEJE DO REALIZACIJE

Radionica je namijenjena srednjoškolskom uzrastu s ciljem pojašnjavanja i upoznavanja s procesima nastanka igranog filma.

Kroz praktičan rad u suradnji s dvojicom predavača, polaznici će sudjelovati u svim fazama nastanka filma, od scenarija i knjige snimanja, preko snimanja tijekom kojeg će se iskušati kao glumci, redatelji, scenografi i snimatelji pa sve do montaže snimljenog materijala, odnosno slike, tona, efekata i glazbe.

Cilj je u šest dana u potpunosti izraditi kratki igrani film u trajanju između pet i petnaest minuta, koji će biti prikazan na završnoj večeri festivala.

Broj polaznika je minimalno tri, a maksimalno osam, kako bi se sa svima moglo individualno raditi u svim fazama nastanka filma.

Radionica osim prvog dana, traje od 10:00 sati ujutro do 14:00 sati poslijepodne kada kreće pauza za ručak, nakon čega ide drugi blok od četiri sata od 15.30 sati do 19.30 sati.

Prvi dan se izabire priča i radi scenarij.

Drugi dan se pregledavaju knjige snimanja koje će izraditi polaznici te bira najbolja ili kombinacija više njih. Izabiru se lokacije, raspoređuju uloge i dogovaraju rekviziti, scenografija i kostimi.

Treći i četvrti dan je snimanje filma.

Peti dan se dovršava snimanje i počinje s montažom, izradom grubog šnita.

Šesti dan polaznici finaliziraju finu montažu slike, tona, glazbe, odjavne špice.

Sedmi dan je druženje uz raspravu o naučenom, pitanja i odgovore te projekcija filma.

(Ivan Salaj, voditelj radionice)

 

POZIV NA SCENARISTIČKU RADIONICU

Svrha programa je omogućiti scenaristima intenzivan rad na tekstu u opuštenoj stvaralačkoj atmosferi, uz podršku moderatorice, scenaristice i dramaturginje Sanje Kovačević te kolega nazočnih na Vukovar film festivalu. Otvoren je svima koji razvijaju scenarij za dugometražni ili kratkometražni  igrani film, svih tema i žanrova, a pogotovo su poželjne priče koje se tiču predratnog, ratnog ili poslijeratnog života u gradu Vukovaru i njegovoj okolici. Svim sudionicima radionice festival osigurava smještaj s doručkom za vrijeme trajanja festivala i radionice dok put do Vukovara i natrag snose sami.

Materijali potrebni za prijavu:

- Kratak životopis s kontakt podacima (do jedne stranice)

- Sinopsis priče o predratnom, ratnom ili poslijeratnom životu u Vukovaru i okolici

- Treatment priče o predratnom, ratnom ili poslijeratnom životu u Vukovaru i okolici (do osam stranica) ili scenarij

Prijavu na Scenarističku radionicu možete poslati na e-mail press(a)vukovarfilmfestival.com najkasnije do 10. lipnja 2022. godine, a odgovor možete očekivati najkasnije do 17. lipnja. Sveukupno će biti odabrano pet sudionika različitih senzibiliteta kako bi se postigla produktivna grupna dinamika.



Pročitajte još iz rubrike - Film:


Sljedeći unos:
Petak , 12.08.2022
KINO POD ZVIJEZDAMA


Prethodni unos:
Subota , 07.05.2022
FILM EPHRAIMA KISHONA - POLICAJAC


Arhiva članaka - film
Sa današnjim danom smo objavili 58 članaka na web stranicama u kategoriji film!
Pregledajte sve objave