Hrvatsko ratno vojno i policijsko znakovlje - izložba

15.11.2023

U srijedu, 15. studenoga 2023. godine u 14 sati u Hrvatskom domu Vukovar upriličit će se otvorenje izložbe "HRVATSKO RATNO VOJNO I POLICIJSKO ZNAKOVLJE".

 

      

          Stožerni narednik Josip Crnjac rođen je 9. rujna 1971. godine u Vukovaru. Sudionik je Domovinskog rata od 30. ožujka 1991. godine kao pripadnik specijalnih postrojbi MUP-a, a poslije prelazi u Zbor narodne garde. Zarobljen je 18. studenoga 1991. godine na Mitnici u Vukovaru, odakle je odveden na Ovčaru, a potom u Sremsku Mitrovicu u Srbiji. U logoru je proveo 188 dana te je razmijenjen 22. svibnja 1992. godine kod Lipovca. Po izlasku iz logora ponovno pristupa Ministarstvu unutarnjih poslova gdje radi do umirovljenja 2003. godine. Sudionik je vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep, Bljesak, Oluja te reintegracije Hrvatskog Podunavlja. 

 

          Josip sakuplja vojne oznake i na taj način njeguje uspomene na postrojbe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. U slobodno vrijeme bavi se borilačkim vještinama Tae-kwon-do i Sinanju Shin Do. 

 

 

 

"S prikupljanjem vojnih i policijskih oznaka iz Domovinskog rata počeo sam za vrijeme vojno-redarstvene operacije Maslenica, u kojoj sam bio sudionik. Uz razgovor i piće s Antom Silićem - Cigom u jednom zadarskom kafiću, u jednom trenutku je zatražio upaljač koji sam mu i poklonio. Bio je to Zippo upaljač. On je meni poklonio ratni metalni grb 4. Gardijske brigade, čiji sam bio pripadnik, i dvije platnene oznake. Tako je počelo prikupljanje i traje do danas. 

 

Kolekciju sam popunjavao na različite načine: dio sam kupio, dio dobio od prijatelja te od njihovih prijatelja, a sadrži ukupno 1700 platnenih i 138 metalnih oznaka".

 

 

       Ova jedinstvena zbirka vrijedan je doprinos očuvanju sjećanja na Domovinski rat i sve neznane heroje koji su, noseći ovo znakovlje, sudjelovali u njemu. 

 

 

IZLOŽBA JE DIO PROGRAMA OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.

 

 

















Pročitajte još iz rubrike - Izložbe:


Prethodni unos:
Četvrtak , 14.09.2023
IZLOŽBA HRVATSKOG DRUŠTVA KARIKATURISTA


Arhiva članaka - izložbe
Sa današnjim danom smo objavili 67 članaka na web stranicama u kategoriji izložbe!
Pregledajte sve objave